Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit – a lisztet, a margarint, a szódabikarbónát, a tojást és a cukrot – egy tálban összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg egy közepesen kemény tésztát kapunk. Amikor összeállt a tészta, hat egyforma lapot nyújtunk ki, amelyek gáztepsi méretűek. Ezeket 180°C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész lapokat hagyjuk kihűlni.
A kristálycukrot egy serpenyőben, kis lángon karamellizáljuk, amíg világosbarna nem lesz. Ezután felöntjük 1,5 liter tejjel, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy a karamell teljesen feloldódjon.
A lisztet és a kakaóport egy másik edényben csomómentesre keverjük a maradék fél liter tejjel. Amikor a karamelles tej forr, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kakaós-lisztes keveréket. A masszát addig főzzük, amíg sűrű krém nem lesz belőle. Ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Végül hozzáadjuk a margarint, és habosra keverjük.
Amikor a krém és a tésztalapok is kihűltek, elkezdhetjük összeállítani a tortát. Az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezzük, majd megkenjük a karamellás-kakaós krémmel. Ezt a folyamatot ismételjük meg mindegyik lappal, ügyelve arra, hogy a torta tetejére is krém kerüljön.
Miután az utolsó réteget is elkészült, a tortát egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és a torta ízei összeérjenek. Másnap szeleteljük, és tálaljuk.
Gyerekkoromban minden családi ünnep alkalmával a nagymamám asztalán mindig ott volt a Koldus torta, amit ő maga csak „szerény édességnek” nevezett, pedig az íze minden volt, csak szerény nem. A vastag, karamellás-kakaós krém és a puha tésztalapok mindenkit elvarázsoltak. Nagyi titka az volt, hogy hagyta a tortát egy éjszakán át pihenni, hogy a lapok tökéletesen átázzanak a krémtől. Azóta, amikor elkészítem ezt a tortát, mindig eszembe jutnak ezek az összejövetelek és a nagymamám kedvessége, ahogy örömmel figyelte, hogy mindenki elégedetten falatozza a süteményt.