Macskaszem recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 500 gramm margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 100 gramm cukor
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája a sütés előtti kenéshez
Töltelék:
- 500 gramm darált dió
- 500 gramm darált mák
- 30 gramm porcukor
- 4-4 teáskanál citrom és narancs reszelt héja
- kb 1-1 dl tej (illetve amíg a töltelék kenhető állagúvá nem válik)
- kb fél üveg fahéjas alma lekvár
Elkészítése: Elkészítése:
A liszthez adom a vajat, cukrot sót és összemorzsolom. Kis fészket készítem, majd a tojás sárgákat hozzáadom. A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Miután felfutott az élesztő, hozzáadom a lisztes keverékhez. Alaposan kidagasztom. Mikor ez megvan, langyos helyen pihentetem még fél órát.
Pihentetés után négy részre osztom. Darabonként téglalap alakúra kinyújtom a tésztákat, széleire mákos tölteléket teszek, majd mindkét oldalát visszahajtom (hogy a “szemformánk” meglegyen). A középső mélyedésbe diós tölteléket teszek, majd lekvárral fedem be.
Sütőpapírral fedett tepsire teszem, megkenem tojás sárgájával és pihentetem sütés előtt legalább 30 percet.
A sütőt előmelegítem 170-180 fokra (ez az én gázsütőmön 3-as fokozat) és kb 35-40 perc alatt készre sütöm.