Macskaszem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Macskaszem

Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 500 gramm margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 100 gramm cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája a sütés előtti kenéshez

Töltelék:

  • 500 gramm darált dió
  • 500 gramm darált mák
  • 30 gramm porcukor
  • 4-4 teáskanál citrom és narancs reszelt héja
  • kb 1-1 dl tej (illetve amíg a töltelék kenhető állagúvá nem válik)
  • kb fél üveg fahéjas alma lekvár

Elkészítése: Elkészítése:

A liszthez adom a vajat, cukrot sót és összemorzsolom. Kis fészket készítem, majd a tojás sárgákat hozzáadom. A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Miután felfutott az élesztő, hozzáadom a lisztes keverékhez. Alaposan kidagasztom. Mikor ez megvan, langyos helyen pihentetem még fél órát.

Pihentetés után négy részre osztom. Darabonként téglalap alakúra kinyújtom a tésztákat, széleire mákos tölteléket teszek, majd mindkét oldalát visszahajtom (hogy a “szemformánk” meglegyen). A középső mélyedésbe diós tölteléket teszek, majd lekvárral fedem be.

Sütőpapírral fedett tepsire teszem, megkenem tojás sárgájával és pihentetem sütés előtt legalább 30 percet.

A sütőt előmelegítem 170-180 fokra (ez az én gázsütőmön 3-as fokozat) és kb 35-40 perc alatt készre sütöm.