Karácsonyi gesztenyés fatörzs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 evőkanál porcukor
- 1 dl olaj
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál keserű kakaó
- fél csomag sütőpor
Csokikrémhez:
- 1 dl tej
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 140 g cukor
- 1 ek kávé
- 2 ek keserű kakaó
- 1/2 kanál liszt
- 200 g margarin
Gesztenyés töltelékhez:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 24 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 dl rum
Elkészítése:
Ez a mennyiség elég egy 33 x 38 cm-es tepsihez. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a kakaót, az olajat, majd adunk hozzá két kanál kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezzel lazítjuk a tojássárgás masszát. Utána hozzá keverjük óvatos mozdulatokkal a többi fehérjét.
Az egész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 160 fokon Kb 30-35 perc alatt készre sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk és szorosan feltekerjük, majd így hagyjuk hűlni.
Elkészítjük kívülre a bevonót. A hozzávalókat egy tálban kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd hűvös helyen kihűtjük. Ha kihűlt robotgép segítségével hozzákeverjük a margarint.
A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, és a puha vajjal, cukorral és a rummal összegyúrjuk és kész is. Elővesszük a piskótatekercset kitekerjük a konyharuhából és betöltjük jó vastagon a gesztenyés krémmel.
Feltekerjük és a tálca méretéhez igazítva méretre vágjuk. Nekem kisebb tálcám volt, mint amekkorára a tekercs készült így levágtam a felét és azt is ferdén elvágtam úgy tettem a két oldalához.
A két kisebb darabot félretettem és bekentem a középső törzset csokikrémmel. Miután megvolt visszatettem a két kisebb darabot és azt is bekentem csokikrémmel. Villával csíkokat húztam bele és fehér, piros, zöld fondanból készített téli szimbólumokkal díszítettem.