Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi csodaszelet recept

Karácsonyi csodaszelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 1 cs sütőpor
    • 20 dkg porcukor
    • 25 dkg margarin
    • 3 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • annyi tej vagy tejföl, amennyit felvesz

    Mákos töltelék:

    • 50 dkg darált mák
    • forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
    • fél citrom reszelt héja
    • cukor ízlés szerint

    Diós töltelék:

    • 50 dkg darált dió
    • forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
    • cukor ízlés szerint

    Vaníliás krém:

    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 6 dl tej
    • 15 dkg liszt
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 rúd vanília
    • 2 csomag vaníliás cukor

    Meggyes töltelék:

    • 2 üveg magozott meggybefőtt, levével együtt
    • fahéj ízlés szerint
    • 3 evőkanál rum
    • cukor ízlés szerint
    • 2,5 csomag vaníliás puding

    Tetejére:

    • csokimáz, cukor gyöngyök

    Elkészítése:

    A sütőporos lisztet a porcukorral és a margarinnal elmorzsolom, majd az egész tojásokat és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen. Lisztezett deszkán átgyúrom. Tepsi hátlapján 4 egyforma lapot sütök (180 fokon kb 15 perc).

    A mákos vagy diós tölteléket cukrozom ízlés szerint leöntöm forró tejjel, annyival, hogy kenhető masszát kapjak. A mákos töltelékhez egy citrom reszelt héjat adok, lehet kevesebb is ízlés szerint. Hagyom kihűlni.

    A vaníliás krémhez a tojásokat szétválasztom a tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verem, a tojások sárgáját a vaníliás cukorral a liszttel és egy kis kevés tejjel csomómentesre keverem. Hozzáadom a maradék tejet, a vanília rúd kikapart belsejét és beledobom a vanília rudat is. Lassú tűzön, kevergetés mellett sűrű krémet főzök. Ha kész a krém még forrón hozzáadom a tojásfehérje habot. Óvatosan kell beleforgatni, nehogy összetörjön a hab. Hagyom kihűlni.

    A kimagozott meggybefőtt levéből 1 dl-t félreteszek, ezzel kikavarom a pudingokat. Felteszem melegedni a meggylevet kevés fahéjjal, kristálycukorral és a rummal, majd ha kezd felforrni beleöntöm a pudingos keveréket. Sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, majd a meggyet belekeverem.

    Ha kihűltek a krémek, illetve a töltelékek, összeállítom a sütit. Alsó lapra jön a mákos vagy diós krém, aztán a másodikra a vaníliás krém, legvégül a meggyes.
    A sütemény tetejét csokimázzal bevonom vagy fahájas porcukorral is díszíthetjük.

    Tipp:

    Én a süteményt úgy készítettem, hogy a mákos és diós tölteléknek a felét vettem és az alsó lap egyik felére mákosat a másikra a diósat kentem, mivel nem mindenki szereti a mákot a családban.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá