Karácsonyi csodaszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karácsonyi csodaszelet

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • annyi tej vagy tejföl, amennyit felvesz

Mákos töltelék:

  • 50 dkg darált mák
  • forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
  • fél citrom reszelt héja
  • cukor ízlés szerint

Diós töltelék:

  • 50 dkg darált dió
  • forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
  • cukor ízlés szerint

Vaníliás krém:

  • 5 tojás
  • 6 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 csomag vaníliás cukor

Meggyes töltelék:

  • 2 üveg magozott meggybefőtt, levével együtt
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 evőkanál rum
  • cukor ízlés szerint
  • 2,5 csomag vaníliás puding

Tetejére:

  • csokimáz, cukor gyöngyök

Elkészítése:

A sütőporos lisztet a porcukorral és a margarinnal elmorzsolom, majd az egész tojásokat és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen. Lisztezett deszkán átgyúrom. Tepsi hátlapján 4 egyforma lapot sütök (180 fokon kb 15 perc).

A mákos vagy diós tölteléket cukrozom ízlés szerint leöntöm forró tejjel, annyival, hogy kenhető masszát kapjak. A mákos töltelékhez egy citrom reszelt héjat adok, lehet kevesebb is ízlés szerint. Hagyom kihűlni.

A vaníliás krémhez a tojásokat szétválasztom a tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verem, a tojások sárgáját a vaníliás cukorral a liszttel és egy kis kevés tejjel csomómentesre keverem. Hozzáadom a maradék tejet, a vanília rúd kikapart belsejét és beledobom a vanília rudat is. Lassú tűzön, kevergetés mellett sűrű krémet főzök. Ha kész a krém még forrón hozzáadom a tojásfehérje habot. Óvatosan kell beleforgatni, nehogy összetörjön a hab. Hagyom kihűlni.

A kimagozott meggybefőtt levéből 1 dl-t félreteszek, ezzel kikavarom a pudingokat. Felteszem melegedni a meggylevet kevés fahéjjal, kristálycukorral és a rummal, majd ha kezd felforrni beleöntöm a pudingos keveréket. Sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, majd a meggyet belekeverem.

Ha kihűltek a krémek, illetve a töltelékek, összeállítom a sütit. Alsó lapra jön a mákos vagy diós krém, aztán a másodikra a vaníliás krém, legvégül a meggyes.
A sütemény tetejét csokimázzal bevonom vagy fahájas porcukorral is díszíthetjük.

Tipp:

Én a süteményt úgy készítettem, hogy a mákos és diós tölteléknek a felét vettem és az alsó lap egyik felére mákosat a másikra a diósat kentem, mivel nem mindenki szereti a mákot a családban.