Kakaós kalács recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 1 ek tejpor (ha nincs, az sem baj)
- 3 ek cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb. 3 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 6 dkg olvasztott vaj
+ a kakaós részhez:
- 2 púpozott ek kakaópor (nem a cukrozott)
- 1 ek porcukor
- 1 ek olvasztott vaj
Elkészítése:
Az elkészítés rendkívül egyszerű.
A langyos tejben keverd el a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Amikor látod, hogy felfutott (fura, kissé „habos” állagú , akkor az összes többi hozzávalóval gyúrd össze. Lágy, ruganyos tésztát kapsz. Ha túl puha, vagy nagyon ragad, adhatsz hozzá egy kevés lisztet, vagy ha úgy látod, tejet. Én a kenyérsütőben szoktam dagasztani, úgy sokkal egyszerűbb.
Vágd ketté a kapott cipót, és az egyikhez add hozzá a kakaós rész plusz hozzávalóit, majd jól gyúrd át.
Egy-egy tálban hagyd kelni a tésztákat, kb 40-50 percet. (Ne ez alatt az idő alatt szellőztesd a konyhát, mert a hideget nem szereti.)
Mindkét cipót nyújtsd ki azonos méretű téglalapra, fektesd egymásra, és mint a piskótatekercset, tekerd fel.
Mehet a tepsibe. Ha ilyen kuglófszerű kalácsot szeretnél, akkor a hengeredet fektesd körbe a formában, és a végüket hajtogasd egymásba. Én cukros tejjel kentem meg a tetejét, ami később persze az alja lett.
30-40 perc kelesztés után 180 C fokon 20-30 perc alatt készre sütöd.