Kakaós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek tejpor (ha nincs, az sem baj)
  • 3 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj

+ a kakaós részhez:

  • 2 púpozott ek kakaópor (nem a cukrozott)
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek olvasztott vaj

Elkészítése:

Az elkészítés rendkívül egyszerű.

A langyos tejben keverd el a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Amikor látod, hogy felfutott (fura, kissé „habos” állagú , akkor az összes többi hozzávalóval gyúrd össze. Lágy, ruganyos tésztát kapsz. Ha túl puha, vagy nagyon ragad, adhatsz hozzá egy kevés lisztet, vagy ha úgy látod, tejet. Én a kenyérsütőben szoktam dagasztani, úgy sokkal egyszerűbb.

Vágd ketté a kapott cipót, és az egyikhez add hozzá a kakaós rész plusz hozzávalóit, majd jól gyúrd át.

Egy-egy tálban hagyd kelni a tésztákat, kb 40-50 percet. (Ne ez alatt az idő alatt szellőztesd a konyhát, mert a hideget nem szereti.)

Mindkét cipót nyújtsd ki azonos méretű téglalapra, fektesd egymásra, és mint a piskótatekercset, tekerd fel.

Mehet a tepsibe. Ha ilyen kuglófszerű kalácsot szeretnél, akkor a hengeredet fektesd körbe a formában, és a végüket hajtogasd egymásba. Én cukros tejjel kentem meg a tetejét, ami később persze az alja lett.

30-40 perc kelesztés után 180 C fokon 20-30 perc alatt készre sütöd.