Habos krémes linzer recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 4-5 ek. tejföl
Töltelékhez:
- fél liter tej
- 2 cs. vaníliás pudingpor vagy 3-4 púpos ek. liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- kb 6 ek. cukor
- csipet só
- 10-15 dkg vaj
Habhoz:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- kb. 1,5 dl durvára vágott dió
- 4 ek. cukor
Kenéshez:
- sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal és a többi hozzávalóval és puha tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
Addig elkészítjük a krémet:
A pudingporokat és a tojások sárgáját kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet. Alacsony lángon vagy gőz felett besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről belekeverjük a cukrot (kóstoljuk meg elég édes e) majd hagyjuk kihűlni.
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük .Készítsünk elő egy nagy gáztepsit a hátuljára tegyünk sütőpapírt. Tésztát ketté osztjuk és 2 folpack között kinyújtjuk az egyik felét kb. közepes méretű tepsi nagyságra. Lehúzzuk a felső fóliát majd megfogjuk az alsó fólia két felső csücskét felemeljük és határozott mozdulattal rátesszük az előkészített tepsire úgy hogy a tészta legyen alul. Lehúzzuk róla a fóliát. Lekenjük lekvárral, rákenjük a hab felét és megszórjuk a dió felével. 180 fokos sütőben 10-13 perc alatt megsütjük. A tészta másik felét is ugyanígy elkészítjük.
A kihűlt krémet kikeverjük a vajjal.Megtöltjük a lapokat,a habos diós rész legyen mindig felül amikor betöltjük a krémmel.1-2 órára hűtőbe tesszük majd szeleteljük.
Tipp:
Ha liszttel készítjük a krémet tegyünk bele 2 csomag vaníliás cukrot. Nem túl édes ez a sütemény ezért aki édesebb szájú tegyen bele többet. A vaj adagot is lehet emelni ha valaki vajasabban szereti.