Habos krémes linzer

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek cukor
  • csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 4-5 ek. tejföl

Töltelékhez:

  • fél liter tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor vagy 3-4 púpos ek. liszt
  • 2 tojás sárgája
  • kb 6 ek. cukor
  • csipet só
  • 10-15 dkg vaj

Habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • kb. 1,5 dl durvára vágott dió
  • 4 ek. cukor

Kenéshez:

  • sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal és a többi hozzávalóval és puha tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.

Addig elkészítjük a krémet:

A pudingporokat és a tojások sárgáját kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet. Alacsony lángon vagy gőz felett besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről belekeverjük a cukrot (kóstoljuk meg elég édes e) majd hagyjuk kihűlni.

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük .Készítsünk elő egy nagy gáztepsit a hátuljára tegyünk sütőpapírt. Tésztát ketté osztjuk és 2 folpack között kinyújtjuk az egyik felét kb. közepes méretű tepsi nagyságra. Lehúzzuk a felső fóliát majd megfogjuk az alsó fólia két felső csücskét felemeljük és határozott mozdulattal rátesszük az előkészített tepsire úgy hogy a tészta legyen alul. Lehúzzuk róla a fóliát. Lekenjük lekvárral, rákenjük a hab felét és megszórjuk a dió felével. 180 fokos sütőben 10-13 perc alatt megsütjük. A tészta másik felét is ugyanígy elkészítjük.

A kihűlt krémet kikeverjük a vajjal.Megtöltjük a lapokat,a habos diós rész legyen mindig felül amikor betöltjük a krémmel.1-2 órára hűtőbe tesszük majd szeleteljük.

Tipp:

Ha liszttel készítjük a krémet tegyünk bele 2 csomag vaníliás cukrot. Nem túl édes ez a sütemény ezért aki édesebb szájú tegyen bele többet. A vaj adagot is lehet emelni ha valaki vajasabban szereti.