Habos almás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 80 g cukor
- 60 ml olaj
- 60 ml hideg víz
- 150 g liszt
- 1 mk sütőpor
Almás részhez:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 50 g cukor
- 500 ml jó minőségű almalé (vagy jó minőségű alma tea, illetve fehérbor)
- 3 közepes méretű, savanykás alma
A tetejére:
- 500 ml habtejszín
- őrölt fahéj
- 1 cs habfixáló
Elkészítése:
A tésztához tojásokat kettéválasztjuk és a sárgákat habosra, fehérre keverjük a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojások fehérjét keményre felverjük. A cukros krémhez hozzáadjuk az olajat és a vizet, alaposan elkeverjük, majd a sütőporos liszttel folytatva tovább keverjük.
A keményre vert habból egy-két evőkanálnyival tovább lazítjuk, majd hozzáadjuk az összes habot és óvatosan beledolgozzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 °C-on, 15 perc alatt világos szőkére sütjük.
Míg sül a tészta, elkészítjük az almás zselét. A 2 csomag pudingport elkeverjük pár kanál almalével és a cukorral. A többi almalevet felforraljuk, majd ha forr, beleöntjük a pudingporos levet és besűrítjük, míg egy zselészerű állagot kapunk.
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az almazseléhez és elkeverjük benne. A hűlőben lévő tésztánkat egy tálcára, deszkára helyezzük, rátesszük az almakrémet és szép egyenletesre elsimítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és utána folytatjuk tovább.
Felverjük a tejszínt a fixálóval, amit a kihűlt almazselére kenünk, ezt is szépen elsimítjuk és megszórjuk nagyon vékonyan őrölt fahéjjal.
Tipp:
Ez a sütemény nagyon jól variálható. Pl lehet az almalé helyett igazi almateával vagy fehér borral is elkészíteni. A tetejére pirított cukrot is szórhatunk darálva, de apró színes cukorkát is.