Grízes-almás kocka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Grízes töltelék:
- 80 g búzadara
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 ml tej
Almás töltelék:
- 1 kg hámozott, reszelt alma
- 50 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
Továbbá:
- 500 g réteslap
- 200 g vaj vagy étolaj (kb)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A meghámozott és lereszelt almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd alaposan összekeverjük. Töltésig félretesszük.
A grízes krémhez a búzadarát és kisebb edénybe mérjük a kétféle cukorral együtt, majd a tejjel felöntve csomómentesre keverjük. Kevergetve sűrűre főzzük. Töltésig ezt is félretesszük.
A réteslapokat elosztjuk 6 egyenlő részre (nekem 3 csomag volt ennyi, így csak a csomagot kibontottam és félbevágtam). Előveszünk egy akkora tepsit, amibe pont beleférnek a lapok vagy egy állítható süteménykeretet és rátesszük egy tepsire.
A tepsi alját alaposan kikenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és az első adag réteslapból beletesszük az elsőt. Megkenjük kevés zsiradékkal és rátesszük a következőt. Addig folytatjuk, amíg ez a kupac el nem fogy a hatból. Az utolsót ne kenjük meg vajjal vagy olajjal.
Az ízesített almát osszuk 4 egyenlő részre és az egyik adagot terítsük el egyenletesen a réteslapokon. Magunk mellé veszünk egy újabb kupac réteslapot és az almás rétegre pakoljuk úgy, hogy megkenjük őket közben olvasztott vajjal vagy olajjal. Az utolsóra szintén ne kenjünk.
Újabb réteg alma következik. Az almára megint lapokat sorakoztatunk. Most a lapokon elterítjük a grízes krémet és folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Az utolsó lapot is kenjük lé vékonyan zsiradékkal, majd toljuk be előmelegített 180 fokos sütőbe és süssük kb 35 percig vagy amíg szép piros nem lesz.
Teljesen kihűlve szeleteljük!
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »