Gluténmentes vaníliás keksz recept
Hozzávalók:
- 20 dkg hajdinaliszt
- 75 g nádcukor
- 75 g vaj
- csipet sütőpor
- vanília ízlés szerint
- egy kevés tejföl
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálban, majd morzsold el a vajat és tegyél hozzá tejfölt. Gyúrj linzerszerű tésztát belőle. Annyi tejfölt tegyél bele, hogy jól gyúrható tésztát kapj.
A tésztát nyújtsd ki és szaggass belőle kekszformákat. A kekszeket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire és 180-200 fokon kb 10 percig süsd, amíg picit aranybarna nem lesz.
Tipp:
Az én egyik kedvenc műfajom a keksz. Kislány korom óta imádom a ropogós sós és édes kekszeket. Nagyon szeretek a konyhában újabb keksz recepteket kikísérletezni – ez is ilyen fejlesztett recept. A cél az volt, hogy egy nagyon egyszerű gluténmentes, tojásmentes kekszet készítsek. Jómagam szeretem a hajdinát, mert nem csak ízletes, de nagyon egészséges is. Szívesen készítek hajdinalisztes ételeket, mert nagyon jó süteményekhez.
Ha gluténmentes ételekről van szó, nagyon nem kedvelem a mindenféle lisztkeverékeket, gyárilag előre akár adalékanyagokkal elkészített vegyes csomagokat – bevallom én még soha nem vettem ilyesmit. Érdemes otthon többféle gluténmentes lisztet tartanod (hajdina, rizs, kukorica, amaránt, kókusz, quinoa, etc) sütőport, esetleg kukoricakeményítőt és azokból készíteni a finomságokat:)