Galaktobureko – görög tejkrémes rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 12 réteslap
- 10 dkg vaj vagy margarin
Krém:
- 0,5 l tej
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg cukor
- 22 dkg búzadara
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 3 cs vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
- másfél citrom héja reszelve
Szirup:
- 15 dkg cukor
- 3 kk citromlé
- 1 kk vanília aroma
- 1 dl víz
Elkészítése:
Először a krémet készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot vagy a rúd kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni és kavargatva hozzáadjuk a búzadarát. Ezt az egészet krémes állagúvá főzzük, ügyelve, hogy le ne égjen.
Az elkészült forró krémbe belekeverünk 30 dkg vajat és a reszelt citrom héjat.
Egy tepsit kikenünk, majd egyenként belehelyezzük a kihajtogatott réteslapokat. Mindet megkenjük olvasztott vajjal. Ezen elterítjük a még meleg krémet.
Lefedjük a másik csomag réteslappal, szintén megkenve minden egyes réteget olvasztott vajjal. Ha a réteslap szélei túllógnak a tepsin, akkor visszahajtogatjuk a sütire. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felszeleteljük a süteményt.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
Közben elkészítjük a szirupot és ezt a sütőből kivett forró sütire ráöntjük.
Pirított mandulával díszíthetjük.
Forrón és hidegen egyaránt mennyei édesség.