Galaktobureko – görög tejkrémes rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 12 réteslap
  • 10 dkg vaj vagy margarin

Krém:

  • 0,5 l tej
  • 5 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 22 dkg búzadara
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 3 cs vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
  • másfél citrom héja reszelve

Szirup:

  • 15 dkg cukor
  • 3 kk citromlé
  • 1 kk vanília aroma
  • 1 dl víz

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot vagy a rúd kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni és kavargatva hozzáadjuk a búzadarát. Ezt az egészet krémes állagúvá főzzük, ügyelve, hogy le ne égjen.

Az elkészült forró krémbe belekeverünk 30 dkg vajat és a reszelt citrom héjat.
Egy tepsit kikenünk, majd egyenként belehelyezzük a kihajtogatott réteslapokat. Mindet megkenjük olvasztott vajjal. Ezen elterítjük a még meleg krémet.

Lefedjük a másik csomag réteslappal, szintén megkenve minden egyes réteget olvasztott vajjal. Ha a réteslap szélei túllógnak a tepsin, akkor visszahajtogatjuk a sütire. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felszeleteljük a süteményt.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
Közben elkészítjük a szirupot és ezt a sütőből kivett forró sütire ráöntjük.
Pirított mandulával díszíthetjük.

Forrón és hidegen egyaránt mennyei édesség.