Fenomencsi recept

Hozzávalók:
Linzer:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 1-2 evőkanál tejföl
Diókrém:
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 ek víz
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg darált dió
- 3 ek rum
Karamell:
- 10 dkg tejkaramella
- 1 ek vaj
Tetejére:
- olvasztott csoki
Elkészítése:
A tésztához a száraz anyagokat elkeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt margarint és elmorzsoljuk. Végül a tojássárgával és tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk.
Fél órára folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.
0,3 cm vastagra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk és 180 fokon 10-12 percig sütjük.
A cukrot, vaníliát, vizet, reszelt citromhéjat a cukor olvadásáig forraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót és jól elkeverjük. Folpackkal letakarva kihűtjük.
Ha kihűlt, jól kikavarjuk a rummal. Kézzel golyókat formázva, majd ellapítva tesszük a linzerre. Nem kenhető a töltelék!
A tejkaramellát gőz fölött megolvasztjuk, majd a vajat hozzákeverjük (hagyjuk a gőzön, hogy folyékony állapotában tudjuk felhasználni).
Összeállítás: egy linzerre ráhelyezzük a diókrémet az előzőben leírtak alapján. Egy másik linzert baracklekvárral megkenünk (az alsó oldalán) és ráhelyezzük a diótöltellékre. Kicsit eligazítjuk és a kilógó diót elsimítjuk.
Meleg karamellt csorgatunk a tetejére és olvasztott csokival díszítjük.
Tipp:
Készülhet hozzá saját készítésű karamell is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »