Fenomencsi

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Linzer:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárga
  • 1-2 evőkanál tejföl

Diókrém:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 ek víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált dió
  • 3 ek rum

Karamell:

  • 10 dkg tejkaramella
  • 1 ek vaj

Tetejére:

  • olvasztott csoki

Elkészítése:

A tésztához a száraz anyagokat elkeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt margarint és elmorzsoljuk. Végül a tojássárgával és tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk.

Fél órára folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.

0,3 cm vastagra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk és 180 fokon 10-12 percig sütjük.

A cukrot, vaníliát, vizet, reszelt citromhéjat a cukor olvadásáig forraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót és jól elkeverjük. Folpackkal letakarva kihűtjük.

Ha kihűlt, jól kikavarjuk a rummal. Kézzel golyókat formázva, majd ellapítva tesszük a linzerre. Nem kenhető a töltelék!

A tejkaramellát gőz fölött megolvasztjuk, majd a vajat hozzákeverjük (hagyjuk a gőzön, hogy folyékony állapotában tudjuk felhasználni).

Összeállítás: egy linzerre ráhelyezzük a diókrémet az előzőben leírtak alapján. Egy másik linzert baracklekvárral megkenünk (az alsó oldalán) és ráhelyezzük a diótöltellékre. Kicsit eligazítjuk és a kilógó diót elsimítjuk.
Meleg karamellt csorgatunk a tetejére és olvasztott csokival díszítjük.

Tipp:

Készülhet hozzá saját készítésű karamell is.