Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas-krémes (hatlapos) sütemény recept

Fahéjas-krémes (hatlapos) sütemény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    1 nagy gáztepsire való adag

    • 60 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12 dkg zsír
    • 2 evőkanál tejföl
    • 2 evőkanál cukor
    • 2 evőkanál méz
    • 1 csomag szalalkáli
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 dl tej
    • 1 csipet só

    A krémhez:

    • 1,2 l tej
    • 25 dkg cukor
    • 12 dkg vaj
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 8,5 dkg liszt

    A tetejére:

    • 12 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg vaj

    Elkészítése:

    A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, (vigyázzunk vele, mert nagyon gyorsan kifut!) hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk, közepesen kemény tésztává. Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt, világosra sütjük.

    Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint, egyre melegebb a sütő, így hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.

    A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez, és addig főzzük, míg a karamell elolvad és besűrűsödik.

    A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban, úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.

    Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni egy tálcát, arra pedig nehezékként, egy vaskosabb szakácskönyvet így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.

    A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Levéve a tűzről, beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad.

    Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, majd miután elkezd megdermedni, villával, vagy késsel hullámokat rajzolhatunk a csokiba.
    Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk.

    Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá