Diós sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tej
- 1 tk kristálycukor
- 10 g élesztő (friss)
- 1 kk sütőpor
- 10 g vaníliás cukor
- 4 dkg tejföl
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 150 g kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg sárgabarack lekvár
Kenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Töltelék készítése:
A diót a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a mézet, fahéjat és reszelt citromhéjat, majd lassú tűzön felfőzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét habbá verjük és a langyosra hűlt töltelékbe óvatosan beleforgatjuk.
Tészta készítése:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral és a porcukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy 30×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztagombócokat egyenként kinyújtjuk a tepsi méretére. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral és rásimítjuk a diós töltelék felét. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, ezt is megkenjük lekvárral, és elosztjuk rajta a maradék diós tölteléket. Befedjük a harmadik tésztalappal, ezt megkenjük felvert tojással és néhány helyen megszurkáljuk a süteményt.
A forró sütőbe téve 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve kínáljuk.