Diós sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 tk kristálycukor
  • 10 g élesztő (friss)
  • 1 kk sütőpor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 4 dkg tejföl

Töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 150 g kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek méz
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg sárgabarack lekvár

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Töltelék készítése:

A diót a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a mézet, fahéjat és reszelt citromhéjat, majd lassú tűzön felfőzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A tojásfehérjét habbá verjük és a langyosra hűlt töltelékbe óvatosan beleforgatjuk.

Tészta  készítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral és a porcukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy 30×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztagombócokat egyenként kinyújtjuk a tepsi méretére. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral és rásimítjuk a diós töltelék felét. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, ezt is megkenjük lekvárral, és elosztjuk rajta a maradék diós tölteléket. Befedjük a harmadik tésztalappal, ezt megkenjük felvert tojással és néhány helyen megszurkáljuk a süteményt.

A forró sütőbe téve 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve kínáljuk.