Csokoládés-karamellás banános pite recept

Hozzávalók:
Omlós tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 75 g cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek hideg víz, vagy tej
Banános réteg:
- 4 nagy érett banán
- 1 ek vaj
- 1 ek barna cukor
- 400 g karamellkrém
Csokoládés réteg:
- 300 g étcsokoládé
- 300 ml zsíros tejszín
- 2 ek karamell
- 3 ek sötét rum
- 1 ek barna cukor
Továbbá:
- 200 ml habtejszín
- 2 ek porcukor
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű, mély piteformát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta közepére terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabot, és süssük 15 percig, míg a széle aranyszínűre pirul. Távolítsuk el a sütőpapírt a babbal együtt, és süssük a tésztát újabb 15 percig.
Közben a banánokat hámozzuk meg, hosszában felezzük el, majd a feleket vágjuk 3 további darabra. Tegyük egy mély serpenyőbe a vajat és a cukrot, és pirítsuk a banánokat addig, míg karamellizálódik.
Olvasszunk meg 25 g csokoládét, és kenjük az egészet a tésztalapra. Úgy csorgassuk bele, mint a palacsintánál a serpenyőben. Ha megszilárdult a csokoládé, a kihűlt banánokat rendezzük el rajta. Öntsük a tetejére a karamellt (2 ek kivételével!), és tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a csokoládés krémet.
A megmaradt csokoládét 2 ek karamellel, a tejszínnel, a rummal és a cukorral együtt tegyük hőálló tálban forrásban lévő víz fölé, és olvasszuk, keverjük össze. Ezt a keveréket öntsük a banános rétegre, és tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára.
Tálaláskor emeljük ki a tortát a formából,ilyenkor az a jó, ha kivehető aljú piteformát használunk, így könnyebb a kivétele. A tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint díszítsük vele a pitét.
Végül hintsünk a tejszínhabra kevés kakaóport. A felszeletelt süteményhez külön kínálhatjuk a maradék tejszínt.
A csokoládés-karamellás banános pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 41 g
Zsír: 16 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »