Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokitorta recept

Csokitorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A piskótához:

    • 200 g cukor + 80 g a habba
    • 350 g liszt
    • 1,5 dl olaj
    • 1,5 dl tej
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 cs sütőpor

    A krémhez:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 30-40 dkg kristálycukor
    • 46 dkg hűtőből épp kivett vaj
    • 50 dkg étcsokoládé
    • 8 dkg cukrozatlan kakaópor (holland)

    Elkészítése:

    A tészta elkészítése:

    Ennél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, valamint jobban megtartja az állagát az így felvert hab.

    Szóval a sárgájákhoz megy mindig a nagyobb mennyiségű cukor, amivel habosra keverjük, csak úgy, mint a hagyományos verziónál. Ugyanúgy mixerrel, csak kis fokozaton elkeverünk benne egy csipet sót is az ízek karakterizálása végett és a tejet, olajat.

    A lisztet beleszitáljuk, majd kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát. Ebbe forgatjuk bele több fázisban a kemény fehérjehabot.

    Az így kapott tésztát csak alul bélelt formába 22 cm) töltjük, majd felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára és 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percet sütjük. Sima alsó-felső sütésen. A teteje kissé púpos lesz, és meg is repedezhet, de ez nem baj.

    Sütés vége felé ellenőrizzük többször. Ha a teteje tapintva még puha, de a tűt beleszúrva már nem ragad rá tészta, akkor készen is vagyunk. Sütés után azonnal kilazíthatjuk a formából egy kés segítségével, majd fejjel lefelé egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

    Betölteni ugyanúgy töltjük, mint a rendes piskótát. Ami sütés közben a teteje, az kerül alulra

    A krém elkészítése:

    A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ujjunkat beledugva forrónak érezzük. Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szoba hőmérsékletűre nem hűl. Ekkor belekockázzuk a vajat és elkeverjük.

    Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.

    A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.

    Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk. Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát.

    Mivel marcipánnal vontam be, a tortát kívülről is bekentem egy kicsit a krémmel. Kinyújtottam a marcipánt, majd óvatosan a tortára helyeztem és szépen elsimogattam, hogy egyenletes legyen. A feleslegesen lógó marcipánt éles késsel lekanyarítottam a torta körül. A rózsát szintén marcipánból készítettem. Majd ehető díszekkel díszítettem.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá