Hozzávalók:
A piskótához:
A krémhez:
Elkészítése:
Ennél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, valamint jobban megtartja az állagát az így felvert hab.
Szóval a sárgájákhoz megy mindig a nagyobb mennyiségű cukor, amivel habosra keverjük, csak úgy, mint a hagyományos verziónál. Ugyanúgy mixerrel, csak kis fokozaton elkeverünk benne egy csipet sót is az ízek karakterizálása végett és a tejet, olajat.
A lisztet beleszitáljuk, majd kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát. Ebbe forgatjuk bele több fázisban a kemény fehérjehabot.
Az így kapott tésztát csak alul bélelt formába 22 cm) töltjük, majd felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára és 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percet sütjük. Sima alsó-felső sütésen. A teteje kissé púpos lesz, és meg is repedezhet, de ez nem baj.
Sütés vége felé ellenőrizzük többször. Ha a teteje tapintva még puha, de a tűt beleszúrva már nem ragad rá tészta, akkor készen is vagyunk. Sütés után azonnal kilazíthatjuk a formából egy kés segítségével, majd fejjel lefelé egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Betölteni ugyanúgy töltjük, mint a rendes piskótát. Ami sütés közben a teteje, az kerül alulra
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ujjunkat beledugva forrónak érezzük. Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szoba hőmérsékletűre nem hűl. Ekkor belekockázzuk a vajat és elkeverjük.
Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk. Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát.
Mivel marcipánnal vontam be, a tortát kívülről is bekentem egy kicsit a krémmel. Kinyújtottam a marcipánt, majd óvatosan a tortára helyeztem és szépen elsimogattam, hogy egyenletes legyen. A feleslegesen lógó marcipánt éles késsel lekanyarítottam a torta körül. A rózsát szintén marcipánból készítettem. Majd ehető díszekkel díszítettem.