Kakaós cukkinis sütemény recept
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg liszt
- 10 dkg darált mandula (vagy dió vagy mogyoró)
- 3 dkg kakaópor
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 25 dkg reszelt cukkini
- csipet só
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd hagyjuk állni egy kicsit. Közben a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat.
A lisztet, a sütőport, a kakaót és a darált mandulát átszitáljuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, és egyneművé dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukkinit, aminek előzőleg kinyomkodtuk a levét, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×12 cm-es püspökkenyér formába egyengetjük, a tetejét éles késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. 45 percig sütjük, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán kijön.
Megjegyzés:
A cukkini általában nem az első választás süteményekhez, de semleges íze miatt jól illik édes tésztákhoz is. Bár a sütemény számunkra kissé semleges maradt, egy pozitívuma volt, hogy a kislányom így legalább megette a cukkinit. Tavaly készült ez a sütemény, de azóta a cukkinit inkább rántva kérte a család, és ez a süti a feledés homályába veszett.
Nem rossz, csak éppenséggel nem lett kedvenc. Egy kis ízesítés, például csokoládé darabokkal vagy dióval felturbózva, talán segítene feldobni ezt az amúgy egyszerű süteményt. Én azonban maradok a rántott cukkininál!
Jó tanácsok:
- Cukkini előkészítése: A reszelt cukkinit alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl vizes a tészta.
- Ízesítés: Ha úgy érezzük, hogy a sütemény túl semleges, bátran kísérletezhetünk extra hozzávalókkal, például csokoládé darabokkal, dióval vagy akár egy kis fűszerrel.