Kakaós cukkinis sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 kisebb tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula (vagy dió vagy mogyoró)
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 púpozott tk. sütőpor
  • 25 dkg reszelt cukkini
  • csipet só

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd hagyjuk állni egy kicsit. Közben a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat.

A lisztet, a sütőport, a kakaót és a darált mandulát átszitáljuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, és egyneművé dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukkinit, aminek előzőleg kinyomkodtuk a levét, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

A tésztát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×12 cm-es püspökkenyér formába egyengetjük, a tetejét éles késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. 45 percig sütjük, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán kijön.

Megjegyzés:

A cukkini általában nem az első választás süteményekhez, de semleges íze miatt jól illik édes tésztákhoz is. Bár a sütemény számunkra kissé semleges maradt, egy pozitívuma volt, hogy a kislányom így legalább megette a cukkinit. Tavaly készült ez a sütemény, de azóta a cukkinit inkább rántva kérte a család, és ez a süti a feledés homályába veszett.

Nem rossz, csak éppenséggel nem lett kedvenc. Egy kis ízesítés, például csokoládé darabokkal vagy dióval felturbózva, talán segítene feldobni ezt az amúgy egyszerű süteményt. Én azonban maradok a rántott cukkininál!

Jó tanácsok:

  1. Cukkini előkészítése: A reszelt cukkinit alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl vizes a tészta.
  2. Ízesítés: Ha úgy érezzük, hogy a sütemény túl semleges, bátran kísérletezhetünk extra hozzávalókkal, például csokoládé darabokkal, dióval vagy akár egy kis fűszerrel.