Cseresznyés piskóta recept
Hozzávalók (a bögre 2,5 dl-es):
- 1 csomag sütőpor
- 2 bögre finom tönkölybúzaliszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 bögre barna nádcukor
- 10 dkg vaj (vegán változatban 1/2 bögre kókuszzsír)
- 1 tk szódabikarbóna
- vanília (vagy vaníliás cukor)
- 1,5 bögre víz
- cseresznye
Elkészítése:
Az előkészítéshez mosd meg a cseresznyét és magozd ki.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát kever össze egy tálba. Tedd hozzá a vizet és az olvasztott vajat. A vajat én apróra vágom beteszem egy fémedénybe és forralt vízzel leöntöm, így pillanatok alatt kész az olvasztott vaj és már a vízzel el is van keveredve.
Figyeld a tészta állagát, van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell a liszttől függ. Az így kapott masszába keverd bele a cseresznyét és az egészet öntsd bele egy kicsi kivajazott, lisztezett tepsibe.
180 fokon süsd addig, amíg jók átsül (kb 25 perc).
Tipp:
Itt a cseresznye szezon. Érdemes a cseresznyéből ilyenkor minél többet fogyasztani, mindenféle formában.
Mint tudjátok imádok sütni főzni és lévén a férjem imádja a süteményeket. Kézenfekvő volt, amikor ma hazaértünk a bio piacról a sok friss zöldséggel, gyümölccsel, hogy a cseresznyével mindenképpen készítek valami finomságot neki.
Ez a süti tipikusan olyan nyári édesség, ami nagyon gyorsan elkészül és nagyon ízletes is. Bevetheted egy étkezés helyett (pl. reggelire) vagy akár vendégvárónak is kiváló egy könnyű vasárnapi ebéd után:) Én imádom az illatát, ahogy a vanília keveredik a sült cseresznyével.