Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csavart fahéjas fonott kalács recept

Csavart fahéjas fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 35 dkg liszt
    • 2 dkg élesztő
    • 2 dl langyos tej
    • csipet só
    • 3 dkg cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek olaj
    • 3 dkg puha vaj

    Töltelék:

    • 3 ek porcukor
    • fél ek őrölt fahéj
    • fél csomag vaníliás cukor

    Lehet kakaósan is:

    • 3 ek porcukor
    • 2 ek kakaópor

    Kenéshez:

    • 1,5 ek. olaj

    Tetejére:

    Elkészítése:

    A langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt.  A tojást az olajjal simára keverjük.

    Kelesztő edénybe tesszük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, sót.  Hozzáadjuk a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos elegyet. Lágy tésztává gyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

    A töltelékhez a porcukrot a fahéjjal /kakaóporral, van. cukorral elkeverjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk, lekenjük az olajjal, majd rászitáljuk a tölteléket.

    Feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végénél nem megyünk ki teljesen a vágással, hagyunk kb. 2 cm-t, ami még összefogja a tésztát.

    Az így kapott két részt kicsit csavarva összefonjuk, majd kör alakú kalácsot formázunk belőle, a végeit úgy illesztjük egymáshoz, hogy a 2 cm-es meghagyott rész legyen alul, és a másik végén (ami 2 felé van vágva), úgy hajtjuk rá, hogy a megmaradt részt összekulcsoljuk vele.

    Sütőpapíros tepsire helyezzük, hagyjuk még kelni 15 percig, majd előmelegített sütőben megsütjük (inkább végezzünk tűpróbát, ha a tűre már nem ragad a tészta, akkor megsült). A tepsin hagyjuk langyosra hűlni és fogyasztható.

    Sütési hőfok / idő / mód: 180 °C /15 perc / alul-felül sütés

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá