Csavart fahéjas fonott kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csavart fahéjas fonott kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • csipet só
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 3 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 3 ek porcukor
  • fél ek őrölt fahéj
  • fél csomag vaníliás cukor

Lehet kakaósan is:

  • 3 ek porcukor
  • 2 ek kakaópor

Kenéshez:

  • 1,5 ek. olaj

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt.  A tojást az olajjal simára keverjük.

Kelesztő edénybe tesszük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, sót.  Hozzáadjuk a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos elegyet. Lágy tésztává gyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

A töltelékhez a porcukrot a fahéjjal /kakaóporral, van. cukorral elkeverjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk, lekenjük az olajjal, majd rászitáljuk a tölteléket.

Feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végénél nem megyünk ki teljesen a vágással, hagyunk kb. 2 cm-t, ami még összefogja a tésztát.

Az így kapott két részt kicsit csavarva összefonjuk, majd kör alakú kalácsot formázunk belőle, a végeit úgy illesztjük egymáshoz, hogy a 2 cm-es meghagyott rész legyen alul, és a másik végén (ami 2 felé van vágva), úgy hajtjuk rá, hogy a megmaradt részt összekulcsoljuk vele.

Sütőpapíros tepsire helyezzük, hagyjuk még kelni 15 percig, majd előmelegített sütőben megsütjük (inkább végezzünk tűpróbát, ha a tűre már nem ragad a tészta, akkor megsült). A tepsin hagyjuk langyosra hűlni és fogyasztható.

Sütési hőfok / idő / mód: 180 °C /15 perc / alul-felül sütés