Citromos-mákos szelet recept

Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejföl
Középső tésztához:
- 30 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 22 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 ,5 dl tej
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 25 dkg margarin
- 23 dkg cukor
Bevonathoz:
- 15 dkg csokoládé + 1 ek étolaj
- 8 dkg fehér csokoládé + 1 tk étolaj
Elkészítése:
Lapok készítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral. A felkockázott margarint hozzáadjuk, és elmorzsoljuk a lisztben. Ha már elég morzsás, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, és jól összegyúrjuk a tésztát. 2 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és egy 24×39 cm-es tepsi hátlapján egyenként kisütjük őket 180 fokos sütőben (kb. 10-15 perc).
Középső tészta készítése:
A cukrot a margarinnal és a reszelt citromhéjjal habosítsuk ki. Apránként adjuk hozzá a tejet, és keverjük el. A lisztet a mákkal és a sütőporral keverjük össze, és ezt is adjuk hozzá a tésztánkhoz. Keverjük csomómentesre. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és fakanállal óvatosan forgassuk bele a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe (abba, aminek a hátán a lapokat sütöttük) öntjük, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegedett sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Krém készítés:
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és a maradék tejet is. Lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, és az egészet homogén állagúra keverjük.
Összeállítás:
Az egyik lapra rákenjük a krém felét, erre ráhelyezzük a mákos kevert tésztát, majd rákenjük a maradék krémet, végül lezárjuk a másik lappal a tésztát.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal (a fehér csokit külön edényben szintén).
A csokival befedjük a sütemény tetejét, majd a fehér csokiból csíkokat húzunk, és egy kés hegyével a fehér csokoládét “befésüljük” a sötétebb csokiba. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, hogy másnap szépen szeletelhető legyen.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »