Citromos-mákos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Citromos-mákos szelet

Hozzávalók:

Lapokhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tejföl

Középső tésztához:

  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 22 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojásfehérje

Krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 ,5 dl tej
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg margarin
  • 23 dkg cukor

Bevonathoz:

  • 15 dkg csokoládé + 1 ek étolaj
  • 8 dkg fehér csokoládé + 1 tk étolaj

Elkészítése:

Lapok készítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral. A felkockázott margarint hozzáadjuk, és elmorzsoljuk a lisztben. Ha már elég morzsás, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, és jól összegyúrjuk a tésztát. 2 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és egy 24×39 cm-es tepsi hátlapján egyenként kisütjük őket 180 fokos sütőben (kb. 10-15 perc).

Középső tészta készítése:

A cukrot a margarinnal és a reszelt citromhéjjal habosítsuk ki. Apránként adjuk hozzá a tejet, és keverjük el. A lisztet a mákkal és a sütőporral keverjük össze, és ezt is adjuk hozzá a tésztánkhoz. Keverjük csomómentesre. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és fakanállal óvatosan forgassuk bele a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe (abba, aminek a hátán a lapokat sütöttük) öntjük, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegedett sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.

Krém készítés:

A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és a maradék tejet is. Lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, és az egészet homogén állagúra keverjük.

Összeállítás:

Az egyik lapra rákenjük a krém felét, erre ráhelyezzük a mákos kevert tésztát, majd rákenjük a maradék krémet, végül lezárjuk a másik lappal a tésztát.

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal (a fehér csokit külön edényben szintén).

A csokival befedjük a sütemény tetejét, majd a fehér csokiból csíkokat húzunk, és egy kés hegyével a fehér csokoládét “befésüljük” a sötétebb csokiba. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, hogy másnap szépen szeletelhető legyen.