Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Citromos-mákos keksz recept

Citromos-mákos keksz
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2 ek mák (egész)
    • 1 citrom leve
    • reszelt citromhéj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 csomag sütőpor

    Beleforgatáshoz:

    • 2 ek kristálycukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • csipet szerecsendió (el is hagyható)

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze.

    Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.

    Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá.)

    A kristálycukrot, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérban.
    A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorban.

    Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.

    Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem.)

    A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

    Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható.

    A citromos-mákos keksz kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 417 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 52 g
    Zsír: 19 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá