Citromos-mákos keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek mák (egész)
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor

Beleforgatáshoz:

  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipet szerecsendió (el is hagyható)

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá.)

A kristálycukrot, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérban.
A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorban.

Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható.