Burek recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk só
- 2-3 ek olaj
- 2-3 dl langyos víz
Töltelék:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 500 g túró
- 1 nagy tejföl
- 2 ek olaj
- só
- feta sajt – ízlés szerint
Kenéshez:
- 2 dl tej
- 1 ek vaj
- csipet só
Elkészítése:
Töltelék készítése:
A túrót kikeverjük a tojással, az olajjal és a tejföllel. Adhatunk hozzá ízlés szerint feta sajtot, majd enyhén megsózzuk (ha használtunk fetát, óvatosan, mert a feta már önmagában is sós). A kikevert tölteléket betesszük a hűtőbe.
Tészta készítése:
A lisztet a sóval és az olajjal elkeverjük és a langyos vizet apránként adagoljuk hozzá. Közben jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha rugalmas a tészta, de nem ragad a kezünkhöz. Alaposan megdolgozzuk, gyúrjuk kb. 15 percig. Két részre osztjuk a tésztát és kigömbölyítjük.
Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is olajjal. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20-30 percig pihentetjük így. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
A konyhaasztalt egy tiszta terítővel terítsük le és vékonyan hintsük meg liszttel. Az egyik tésztát az asztal közepére helyezzük és kézzel óvatosan kilapítjuk, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzzuk. Nem baj, ha picit kiszakad, mert a végén feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, amíg nagyon vékony, szinte átlátszó nem lesz.
A vastag széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg bőven olajjal.
Kb. 10 cm-re a szélétől tölteléket teszünk egy sorba, majd a terítő segítségével göngyöljük fel 3-4-szer, majd tekerjük csiga formába. A maradék tésztára újra tegyünk tölteléket, tekerjük fel, formázzuk csiga alakúra. Így folytassuk, amíg a tészta el nem fogy, majd a másik tésztagombócot is nyújtsuk ki, és ezzel is ugyanígy járjunk el.
A megtöltött tésztatekercseket olajozott tepsibe/formába helyezzük. Olajjal lekenjük a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőbe téve sütjük.
A 2 dl tejet picit megsózzuk, hozzáadjuk az 1 ek vajat és felforraljuk. Mielőtt teljesen megsülne a burek, leöntjük a tejes keverékkel. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg teljesen be nem issza a folyadékot (kb. 2-4 perc). Ekkor kivesszük a sütőből és letakarjuk kb. 20 percre.
Tipp:
Csiga formában is készíthetjük, vagy több részletben kihúzzuk a tésztánkat, majd egyesével megszórva túróval egymásra pakoljuk, így egy kerek burekot kapunk!
Ivójoghurttal a legfinomabb! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »