Burek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk só
- 2-3 ek olaj
- 2-3 dl langyos víz
Töltelék:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 500 g túró
- 1 nagy tejföl
- 2 ek olaj
- só
- feta sajt – ízlés szerint
Kenéshez:
- 2 dl tej
- 1 ek vaj
- csipet só
Elkészítése:
Töltelék készítése:
A túrót kikeverjük a tojással, az olajjal és a tejföllel. Adhatunk hozzá ízlés szerint feta sajtot, majd enyhén megsózzuk (ha használtunk fetát, óvatosan, mert a feta már önmagában is sós). A kikevert tölteléket betesszük a hűtőbe.
Tészta készítése:
A lisztet a sóval és az olajjal elkeverjük és a langyos vizet apránként adagoljuk hozzá. Közben jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha rugalmas a tészta, de nem ragad a kezünkhöz. Alaposan megdolgozzuk, gyúrjuk kb. 15 percig. Két részre osztjuk a tésztát és kigömbölyítjük.
Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is olajjal. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20-30 percig pihentetjük így. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
A konyhaasztalt egy tiszta terítővel terítsük le és vékonyan hintsük meg liszttel. Az egyik tésztát az asztal közepére helyezzük és kézzel óvatosan kilapítjuk, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzzuk. Nem baj, ha picit kiszakad, mert a végén feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, amíg nagyon vékony, szinte átlátszó nem lesz.
A vastag széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg bőven olajjal.
Kb. 10 cm-re a szélétől tölteléket teszünk egy sorba, majd a terítő segítségével göngyöljük fel 3-4-szer, majd tekerjük csiga formába. A maradék tésztára újra tegyünk tölteléket, tekerjük fel, formázzuk csiga alakúra. Így folytassuk, amíg a tészta el nem fogy, majd a másik tésztagombócot is nyújtsuk ki, és ezzel is ugyanígy járjunk el.
A megtöltött tésztatekercseket olajozott tepsibe/formába helyezzük. Olajjal lekenjük a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőbe téve sütjük.
A 2 dl tejet picit megsózzuk, hozzáadjuk az 1 ek vajat és felforraljuk. Mielőtt teljesen megsülne a burek, leöntjük a tejes keverékkel. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg teljesen be nem issza a folyadékot (kb. 2-4 perc). Ekkor kivesszük a sütőből és letakarjuk kb. 20 percre.
Tipp:
Csiga formában is készíthetjük, vagy több részletben kihúzzuk a tésztánkat, majd egyesével megszórva túróval egymásra pakoljuk, így egy kerek burekot kapunk!
Ivójoghurttal a legfinomabb! :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 tökéletes keksz recept, ami garantáltan elnyeri a tetszésed!
A kekszek egyszerűek, mégis ellenállhatatlanul finomak. Ebben a válogatásba
Tovább olvasom »12 villámgyorsan összedobható süti recept
Nincs sok időd, de valami édes finomságra vágysz? Ez a válogatás 12 szuperg
Tovább olvasom »TOP 12 csirkés főétel, amikkel pikk-pakk elkészülsz
A csirkés ételek mindig jó választások, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk
Tovább olvasom »8 mennyei töltött fánk, amit imádni fogsz
A töltött fánkok a farsang megkoronázott édességei, amelyek minden alkalomr
Tovább olvasom »Amit a szennyvíz csatorna problémáiról tudni érdemes – Nőknek és mindenkinek (x)
Briák László vízvezeték szerelő, Budapest A szennyvíz csatorna problémák ta
Tovább olvasom »12 szuper fánk, ami nélkül nincs farsang
A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül, hiszen ez az időszak a vidámságról
Tovább olvasom »