Burek

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Burek

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk só
  • 2-3 ek olaj
  • 2-3 dl langyos víz

Töltelék:

  • 1 tojás
  • 500 g túró
  • 1 nagy tejföl
  • 2 ek olaj
  • feta sajt – ízlés szerint

Kenéshez:

  • 2 dl tej
  • 1 ek vaj
  • csipet só

Elkészítése:

Töltelék készítése:

A túrót kikeverjük a tojással, az olajjal és a tejföllel. Adhatunk hozzá ízlés szerint feta sajtot, majd enyhén megsózzuk (ha használtunk fetát, óvatosan, mert a feta már önmagában is sós). A kikevert tölteléket betesszük a hűtőbe.

Tészta készítése:

A lisztet a sóval és az olajjal elkeverjük és a langyos vizet apránként adagoljuk hozzá. Közben jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha rugalmas a tészta, de nem ragad a kezünkhöz. Alaposan megdolgozzuk, gyúrjuk kb. 15 percig. Két részre osztjuk a tésztát és kigömbölyítjük.

Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is olajjal. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20-30 percig pihentetjük így. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.

A konyhaasztalt egy tiszta terítővel  terítsük le és vékonyan hintsük meg liszttel. Az egyik tésztát az asztal közepére  helyezzük és kézzel óvatosan kilapítjuk, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzzuk. Nem baj, ha picit kiszakad, mert a végén feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, amíg nagyon vékony, szinte átlátszó nem lesz.

A vastag széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg bőven olajjal.

Kb. 10 cm-re a szélétől tölteléket teszünk egy sorba, majd a terítő segítségével göngyöljük fel 3-4-szer, majd tekerjük csiga formába. A maradék tésztára újra tegyünk tölteléket, tekerjük fel, formázzuk csiga alakúra. Így folytassuk, amíg a tészta el nem fogy, majd a másik tésztagombócot is nyújtsuk ki, és ezzel is ugyanígy járjunk el.

A megtöltött tésztatekercseket olajozott tepsibe/formába helyezzük. Olajjal lekenjük a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőbe téve sütjük.

A 2 dl tejet picit megsózzuk, hozzáadjuk az 1 ek vajat és felforraljuk. Mielőtt teljesen megsülne a burek, leöntjük a tejes keverékkel. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg teljesen be nem issza a folyadékot (kb. 2-4 perc). Ekkor kivesszük a sütőből és letakarjuk kb. 20 percre.

Tipp:

Csiga formában is készíthetjük, vagy több részletben kihúzzuk a tésztánkat, majd egyesével megszórva túróval egymásra pakoljuk, így egy kerek burekot kapunk!

Ivójoghurttal a legfinomabb! :)