Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Kenéshez:
Elkészítése:
A túrót kikeverjük a tojással, az olajjal és a tejföllel. Adhatunk hozzá ízlés szerint feta sajtot, majd enyhén megsózzuk (ha használtunk fetát, óvatosan, mert a feta már önmagában is sós). A kikevert tölteléket betesszük a hűtőbe.
A lisztet a sóval és az olajjal elkeverjük és a langyos vizet apránként adagoljuk hozzá. Közben jól gyúrjuk össze. Akkor jó, ha rugalmas a tészta, de nem ragad a kezünkhöz. Alaposan megdolgozzuk, gyúrjuk kb. 15 percig. Két részre osztjuk a tésztát és kigömbölyítjük.
Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is olajjal. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20-30 percig pihentetjük így. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
A konyhaasztalt egy tiszta terítővel terítsük le és vékonyan hintsük meg liszttel. Az egyik tésztát az asztal közepére helyezzük és kézzel óvatosan kilapítjuk, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzzuk. Nem baj, ha picit kiszakad, mert a végén feltekerjük. Addig húzzuk a tésztát, amíg nagyon vékony, szinte átlátszó nem lesz.
A vastag széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg bőven olajjal.
Kb. 10 cm-re a szélétől tölteléket teszünk egy sorba, majd a terítő segítségével göngyöljük fel 3-4-szer, majd tekerjük csiga formába. A maradék tésztára újra tegyünk tölteléket, tekerjük fel, formázzuk csiga alakúra. Így folytassuk, amíg a tészta el nem fogy, majd a másik tésztagombócot is nyújtsuk ki, és ezzel is ugyanígy járjunk el.
A megtöltött tésztatekercseket olajozott tepsibe/formába helyezzük. Olajjal lekenjük a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőbe téve sütjük.
A 2 dl tejet picit megsózzuk, hozzáadjuk az 1 ek vajat és felforraljuk. Mielőtt teljesen megsülne a burek, leöntjük a tejes keverékkel. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg teljesen be nem issza a folyadékot (kb. 2-4 perc). Ekkor kivesszük a sütőből és letakarjuk kb. 20 percre.
Csiga formában is készíthetjük, vagy több részletben kihúzzuk a tésztánkat, majd egyesével megszórva túróval egymásra pakoljuk, így egy kerek burekot kapunk!
Ivójoghurttal a legfinomabb! :)