Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejglitorta sütőtökkel és dióval recept

Bejglitorta sütőtökkel és dióval
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 33 dkg liszt
    • 15 dkg vaj vagy margarin
    • 7.5 dkg tej
    • 1 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1 citrom lereszelt héja
    • 1 rúd vanília kikapart magja

    Kenéshez

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, szétválasztva

    Töltelékhez:

    • 40 dkg sütőtök püré
    • 15 dkg darált dió
    • 5 púpos evőkanál porcukor
    • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 5 dkg csokicsepp vagy aprított étcsokoládé

    Elkészítése:

    Ez egy karácsonyi desszert, ünnepi, torta formában, egy igazán különleges töltelékkel, aminek már az illatától is összefut a nyál a szánkban :)

    Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. A langyos tejet elkeverjük a cukorral, a tojás sárgájával, a vanília magjával és az élesztővel, majd a morzsalékos liszthez adjuk. Belereszeljük a citrom héját és tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt, akkor három részre osztjuk, ellapogatjuk őket, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe dermedni.

    Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A sütőtök püré akkor lesz a legjobban használható, ha a tököt egy nappal korábban alaposan megsütjük. Ha kihűlt, a krémes belseje szinte kiolvad a héjból, erőfeszítés nélkül ki tudjuk kaparni az utolsó morzsáig. Ezt a krémes pürét keverjük össze a dióval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a kakaóport. Végül belekeverjük a csokoládé cseppeket. Érdemes megkóstolni, mert a sütőtök édességétől is függ, hogy mennyi cukrot kell belerakni. Ha kész, összeállítjuk a tortát.

    Egy 20-22 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. A tésztadarabokat egyesével liszt nélküli felületen kerek lapokká nyújtjuk. Beletesszük az első tésztalapot a formába. Óvatosan ráhelyezzük a töltelék felét. Ezt javasolt úgy csinálni, hogy a kezünkben minél nagyobb koronggá lapogatjuk tölteléket, és fokozatosan ráfordítjuk a tésztára, több részletben, amíg a teljes tésztafelületet be nem fedjük. Ezután ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ennek a tetejére a maradék tölteléket. Végül az utolsó tésztalappal zárjuk a tortát.
    A tetejét megkenjük tojásfehérjével. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Majd újra megkenjük, de ekkor már a tojás sárgájával. Hűtőbe tesszük.

    Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Ha a teteje megszáradt, kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük. 35-40 perc alatt készre sütjük.

    A formát akkor vegyük le, ha teljesen kihűlt a tortánk. Ezt követően szépen lehet szeletelni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük marcipánnal.

    Tipp:

    Ez egy igazán különleges beigli, amit azok is szeretnek, akik egyébként nem kedvelik ezt a klasszikus, karácsonyi süteményt. Omlós, lágy tészta, ünnepi íz. Bátran ajánlom mindenkinek.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá