Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás-mákos rácsos recept

Almás-mákos rácsos
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 70 dkg liszt
    • 1 teavaj
    • 5 ek porcukor
    • 1 ek tejföl
    • 1 mk só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2-3 dl tej

    Töltelék:

    • 1 kg alma
    • 5 ek kristálycukor
    • 25 dkg darált mák
    • 3 ek lekvár
    • 1 citrom héja + 1/2 leve
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 2 ek búzadara

    Elkészítése:

    A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, és összemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal.

    A tojást felverjük, és egy evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit összekeverjük a tejföllel, és a vajas liszthez adjuk. Ezután egy kevés tejjel összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Folpack-ba csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.

    Ezalatt az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és kissé nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a kristálycukrot, és 15-20 percet állni hagyjuk.

    Kinyomkodjuk a levétől, hozzáadjuk a fahéjat, a citromot, a mákot, a lekvárt, és összekeverjük.

    Egy 33 x 43cm-es sütőlemezt, vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 5-6 mm vastagságúra (vigyázat, ragad!). Ezután úgy helyezzük a tepsibe, hogy körben pereme legyen.

    A széleit levágjuk, vékonyra nyújtjuk, ebből lesz a rács.

    A tésztára rászórjuk a búzadara felét, kanállal elosztjuk/lesimítjuk rajta a tölteléket, majd ismét búzadarával szórjuk meg a tetejét.

    A leeső széléből késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokat készítünk, és berácsozzuk.

    A csíkokat megkenjük a maradék tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral szórjuk meg, majd miután kihűlt, szeletelhető.

    A almás-mákos rácsos kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 232 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 35 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá