Almás-mákos rácsos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 teavaj
- 5 ek porcukor
- 1 ek tejföl
- 1 mk só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 dl tej
Töltelék:
- 1 kg alma
- 5 ek kristálycukor
- 25 dkg darált mák
- 3 ek lekvár
- 1 citrom héja + 1/2 leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek búzadara
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, és összemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal.
A tojást felverjük, és egy evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit összekeverjük a tejföllel, és a vajas liszthez adjuk. Ezután egy kevés tejjel összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Folpack-ba csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Ezalatt az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és kissé nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a kristálycukrot, és 15-20 percet állni hagyjuk.
Kinyomkodjuk a levétől, hozzáadjuk a fahéjat, a citromot, a mákot, a lekvárt, és összekeverjük.
Egy 33 x 43cm-es sütőlemezt, vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 5-6 mm vastagságúra (vigyázat, ragad!). Ezután úgy helyezzük a tepsibe, hogy körben pereme legyen.
A széleit levágjuk, vékonyra nyújtjuk, ebből lesz a rács.
A tésztára rászórjuk a búzadara felét, kanállal elosztjuk/lesimítjuk rajta a tölteléket, majd ismét búzadarával szórjuk meg a tetejét.
A leeső széléből késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokat készítünk, és berácsozzuk.
A csíkokat megkenjük a maradék tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral szórjuk meg, majd miután kihűlt, szeletelhető.
A almás-mákos rácsos kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 8 g