Almás-mákos rácsos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 teavaj
  • 5 ek porcukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk só
  • 2 tojás
  • 2-3 dl tej

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 5 ek kristálycukor
  • 25 dkg darált mák
  • 3 ek lekvár
  • 1 citrom héja + 1/2 leve
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek búzadara

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, és összemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal.

A tojást felverjük, és egy evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit összekeverjük a tejföllel, és a vajas liszthez adjuk. Ezután egy kevés tejjel összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Folpack-ba csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Ezalatt az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és kissé nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a kristálycukrot, és 15-20 percet állni hagyjuk.

Kinyomkodjuk a levétől, hozzáadjuk a fahéjat, a citromot, a mákot, a lekvárt, és összekeverjük.

Egy 33 x 43cm-es sütőlemezt, vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 5-6 mm vastagságúra (vigyázat, ragad!). Ezután úgy helyezzük a tepsibe, hogy körben pereme legyen.

A széleit levágjuk, vékonyra nyújtjuk, ebből lesz a rács.

A tésztára rászórjuk a búzadara felét, kanállal elosztjuk/lesimítjuk rajta a tölteléket, majd ismét búzadarával szórjuk meg a tetejét.

A leeső széléből késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokat készítünk, és berácsozzuk.

A csíkokat megkenjük a maradék tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral szórjuk meg, majd miután kihűlt, szeletelhető.