Almás kenyér recept
Ők is elkészítették
Illatozó almák mindenhol a piacon. Mi mindenféle elkészítési formában szeretjük.
Kipróbálásra váró receptjeim között bukkantam rá erre az eredetileg kuglófra megálmodott finomságra. Átalakítás–próbaverzió–nagy siker :)
A sütemény alján, ropogósra karamellizált dió, nagyon jól harmonizál az omlós illatos tésztával.
Szeretettel ajánlom nektek, kik az almát nem csak ropogtatni szeretitek!
Hozzávalók:
- (2 dl -es bögrét használtam mércének)
- 1,5 bögre finomliszt
- 1 kk fahéj
- 1 tk szódapor
- 12 dkg vaj
- 1 bögre barna cukor
- 1 bögre almaszósz (2-3 db savanykás alma , citromos vízben puhára párolva, leve leöntve, gyümölcshús turmixolva)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek barna cukor + 2 ek durvára darált dió
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy gyümölcskenyér formát kivajazunk , és aljába 2-2 ek barna cukrot és darált diót szórunk, majd félretesszük.
A vajat, a barna cukrot és a tojást habosra keverjük, majd a lisztben elkevert szódaport és fahéjat apránként hozzáadagoljuk. A turmixolt almapürével dúsítjuk és ezzel is alaposan elkeverjük.
Az almás masszát a cukros-darált diós felületre halmozzuk, a formát kissé a pulthoz ütögetjük, hogy a felesleges légbuborékok távozzanak a tésztából.
Előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük. Pár perc várakozás után rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.
Tipp:
Almás kenyérkét szeletelés előtt, porcukorral hintjük. A megmaradt natúr almapürét kínáltam mellé ;)