Almás-diós kosárka recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg margarin
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1 csapott mokkáskanál fahéj (ízlés szerint változtatható a mennyiség)
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- 2 marék dióbél
- 1 evőkanál méz
- a szóráshoz porcukor
Elkészítése:
A tésztához a sütőporral összekavart liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a szobahőmérsékletű margarint. Ezekből közepesen lágy tésztát gyúrunk, amelyet pihenni hagyunk, ameddig elkészítjük a tölteléket.
A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat. Ezeket összedolgozzuk és sűrű szitába helyezzük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.
Ezután a tésztából golyókat formálunk, két tenyerünk között kilapítjuk és szilikonos muffin formába nyomkodjunk. Az alján vastagabban, az oldalán vékonyabbra hagyjuk a tésztát.
Ezután a tészta kosárkákba almás tölteléket teszünk, eligazgatjuk. A dióbelet mézzel összekeverjük és az almás töltelék tetejére egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget teszünk.
A töltött kosárkákat előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon készre sütjük. A tészta akkor jó, ha az könnyen elválik a szilikonos formától, nem morzsálódik. A sütési idő gázos sütőben kb 15 perc.
A kész süteményeket kihűtjük, kifordítjuk a szilikonos formákból és tálaláskor porcukorral megszórjuk.
Tipp:
A sütés közben felszabaduló illatok varázslatosak. Aki szereti a karácsonyi illatokat és ízeket több fahéjt is tehet bele.