Almás-diós kosárka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 15 dkg margarin

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj (ízlés szerint változtatható a mennyiség)
  • 1 csapott evőkanál nádcukor
  • 2 marék dióbél
  • 1 evőkanál méz
  • a szóráshoz porcukor

Elkészítése:

A tésztához a sütőporral összekavart liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a szobahőmérsékletű margarint. Ezekből közepesen lágy tésztát gyúrunk, amelyet pihenni hagyunk, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat. Ezeket összedolgozzuk és sűrű szitába helyezzük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.

Ezután a tésztából golyókat formálunk, két tenyerünk között kilapítjuk és szilikonos muffin formába nyomkodjunk. Az alján vastagabban, az oldalán vékonyabbra hagyjuk a tésztát.

Ezután a tészta kosárkákba almás tölteléket teszünk, eligazgatjuk. A dióbelet mézzel összekeverjük és az almás töltelék tetejére egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget teszünk.

A töltött kosárkákat előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon készre sütjük. A tészta akkor jó, ha az könnyen elválik a szilikonos formától, nem morzsálódik. A sütési idő gázos sütőben kb 15 perc.

A kész süteményeket kihűtjük, kifordítjuk a szilikonos formákból és tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Tipp:

A sütés közben felszabaduló illatok varázslatosak. Aki szereti a karácsonyi illatokat és ízeket több fahéjt is tehet bele.