Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között? Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Dátum: 2019-05-28 / Írta: Budai István / Látták: 4062 /

A spárga azért is kedvelt zöldség, mert egy egyszerű pirítással és némi fűszerrel máris isteni előétel készíthető belőle, ízesítheted vele a tésztaételeket, nyáron pedig elég csak rádobni a grillre, hogy a finom húsok méltó kísérője legyen.




  • De nehéz eldönteni, hogy a zöld vagy fehér változatát használjuk, hiszen a legtöbben nem ismerik a kettő közti különbséget. Pedig van!

    Ahol a növény fejlődik

    A fehér spárga gyakorlatilag föld alatt fejlődő zöld spárga. A legfőbb különbség a két változat között, hogy a fehér színű a földben nő, vastag talajtakaró vagy fekete fólia alatt. Így akadályozzák meg, hogy a napfény hatására klorofill termelődjön benne, ami zöld színt adhatna a növények.

    Innentől kezdve már nem szorul sok magyarázatra, hogy mitől zöld a zöld spárga: a növénynek ez a fajtája a föld felett növekszik, így bőséges klorofillt képes előállítani.

    Különbség az ízekben

    Nemcsak ránézésre, de ízek tekintetében is van különbség a fehér és a zöld spárga között. Az előbbi lágyabb, csak csipetnyit kesernyés, inkább édesebb ízvilágú, míg a zöld spárga erőteljesebben füves, földes, karakteresebb ízeket tartalmaz.

    Különbség az állagban

    A fehér spárga mindig fásabb, rostosabb a zöldnél, még akkor is, ha viszonylag vékony és zsenge. Ez befolyásolja az elkészítésük módját is, hiszen a fehér spárgát mindig alaposan meg kell hámozni – kb. a ⅔ részét el kell távolítani – függetlenül a szár vastagságától.

    Alaposan főzzük meg, hogy megpuhuljon. Általában sós vízben párolják vagy vajon pirítják, de megfelelően megtisztítva pontosan ugyanolyan módon és olyan ételekhez használhatjuk fel, mint a zöld spárgát.

    Mihez használjuk?

    A fehér spárga ideális levesekhez és salátákhoz, míg a zöld spárgából kitűnő köretek készíthetők, illetve grillezéshez is ez a fajta ajánlott. Ízesíthetjük mézzel, citromlével és fokhagymával is.

    Szólj hozzá