Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap

Dátum: 2025-12-07 / Írta: Budai István / Látták: /

Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak finom, de látványos is. Ebben a válogatásban 12 olyan ünnepi tea sütit gyűjtöttünk össze, amelyeket nem találunk meg minden hétköznapi süteményes tálon. A receptek között van fűszeres, citrusos, dióval vagy lekvárral készült változat is. Ezek a kekszek és linzerek jól tárolhatók, ezért akár előre is elkészíthetők. Ha szeretnénk egy kis különlegességet csempészni a karácsonyi kínálatba, ezekkel a sütikkel biztosan sikerünk lesz.

  • A tea sütemények hangulata különösen jól illik a karácsonyi időszak békés pillanataihoz. Olyan aprósüteményeket válogattunk össze, amelyek nem hétköznapiak, mégis egyszerű alapanyagokból készülnek. A csillagpiramis és a citromkrémes linzer elegáns megjelenést hoz az ünnepi asztalra. A fűszeres, mákos, meggylekváros linzer pedig igazi télies ízvilágot kínál. A tojáslikőrös és mézeskalács ízű kekszek különleges aromákkal gazdagítják a sütisdobozt.

    A puha, omlós kókuszos kifli klasszikus, mégis mindig népszerű választás. A matchával és lime-mal készülő fenyőfák friss, modern ízvilágot képviselnek. A dióval és lekvárral töltött kekszek pedig egyszerűségük miatt kedvencek lehetnek minden korosztály számára. Ezek a tea sütemények jól tárolhatók, így akár ajándékba is adhatjuk őket. A válogatás célja, hogy olyan különleges apróságokat mutasson, amelyekkel valóban feldobhatjuk a karácsonyi időszakot.

    1. Citromkrémes linzer recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    Linzerhez:

    • 30 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • csipet só
    • 2 evőkanál egész mák

    Citromkrémhez:

    • 90 g kockázott vaj
    • 80 g cukor
    • 150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
    • 3 citrom héja
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek étkezési keményítő
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Tojáslikőrös ünnepi keksz recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók

    A tésztához

    • 200 g finomliszt
    • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
    • fél csapott teáskanál sütőpor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • tojáslikőr
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes méret)
    • 80 g porcukor
    • 100 g vaj

    A krémhez

    • 200 ml tej
    • 0,5 csomag  vaníliás pudingpor
    • tojáslikőr
    • 100 g vaj
    • 50 g porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Boszorkánypogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 5 dkg dió (apróra darabolva)
    • 1/2 citrom
    • 12,5 dkg margarin (krémmargarin, pl. Rama)
    • 7,5 dkg porcukor
    • 22,5 dkg liszt
    • tojás
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje a kenéshez
    • kb. 5 dkg lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Matcha teás-lime-os fenyőfák recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Kekszek:

    • 320 g finomliszt
    • 120 g porcukor
    • 200 g vaj (hideg)
    • 1 lime lereszelt héja
    • 0,25 csomag sütőpor
    • csipet só
    • 4 teáskanál matcha tea (por formában)
    • tojássárgája

    Díszítéshez:

    • porcukor
    • limelé
    • kristálycukor
    • különböző dekorcukrok

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Mézeskalács ízű rénszarvas keksz recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • 25 dkg puha vaj
    • 25 dkg porcukor
    • tojás
    • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

    Díszítéshez:

    • piros cukorka (kicsi)
    • cukor szemek (kicsi)
    • olvasztott csoki

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Fűszeres meggylekvárral töltött mákos linzer recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Linzer:

    • 25 dkg finomliszt
    • 5 dkg egész mák
    • 20 dkg hideg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • tojássárgája
    • csipetnyi só
    • kevés hideg víz szükség esetén

    Töltelék:

    • meggylekvár
    • fahéj, őrölt csillag ánizs ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Csillagpiramis recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók az omlós tésztához:

    • 30 dkg liszt
    • 15 dkg lágy vaj vagy margarin
    • 7-8 dkg porcukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 csipet só
    • 1 evőkanál rum
    • tojás
    • 15 dkg darált dió

    A töltelékhez és a díszítéshez:

    • 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
    • 1 evőkanál porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Lekváros virágok recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 300 g finomliszt
    • 100 g vaj
    • 100 g tejföl
    • 30 g cukor
    • tojás
    • 0,5 csomag vaníliás cukor
    • 0,5 csomag sütőpor
    • 0,5 evőkanál ecet
    • csipet só

    Továbbá:

    • sütésálló lekvár
    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Puha, omlós kókuszos kiflik recept

    Hozzávalók:

    A tésztához

    • 30 dkg liszt
    • 10 dkg kókuszreszelék
    • 10 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 20 dkg margarin
    • 3 ek tejföl
    • 10 dkg tortabevonó csokoládé

    A szóráshoz

    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Karácsonyi illatos linzer és mini ischler recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1-1 citrom és narancs reszelt héja.
    • 40 dkg finomliszt
    • 20 dkg fagyos vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 kk tejföl
    • 2 ek rum
    • 1 cs sütőpor
    • csipet só
    • tojássárgája

    Töltelék:

    • 1 nagy üveg sárgabarack lekvár
    • 10 dkg csoki
    • díszítő cukorka

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    11. Sós karamellás keksz recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 200 g vaj
    • 100 g porcukor
    • 280 g finomliszt
    • 30 g cukrozatlan kakaópor
    • tojás

    Karamellhez:

    • 80 g cukor
    • 120 ml tejszín
    • só (ízlés szerint)

    Díszítéshez:

    • fehér csokoládé

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    12. Diós-lekváros keksz recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Keksz:

    • 125 g vaj
    • tojás
    • 90 g keményítő
    • 90 g porcukor
    • 140 ml olaj
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 40 dkg finomliszt
    • 20 dkg darált dió

    Töltelék:

    • lekvár (savanykás, nálunk kajszi)

    Díszítés:

    • étcsokoládé
    • kevés olaj
    • dió

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá