Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?

Dátum: 2024-12-02 / Írta: Budai István / Látták: /

A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az ünnepi asztal éke, hanem egyben a családi összejövetelek nosztalgikus eleme is. Mégis, minden évben sokak számára ez a sütemény okozza a legtöbb fejtörést. Vajon miért reped meg a tészta? Miért szárad ki a töltelék? Hogyan érhetjük el, hogy a bejgli ne csak finom legyen, hanem szemet gyönyörködtető is?




  • Az ünnepi készülődés forgatagában a bejgli kirepedése tipikus probléma, amely gyakran a helytelen technika vagy az arányok pontatlansága miatt következik be. Pedig néhány apró trükkel és gondos odafigyeléssel bárki képes lehet olyan bejglit készíteni, amelyre büszkén pillanthatnak az ünnepi fények mellett. Ebben a cikkben megosztunk minden hasznos tudnivalót, hogy a bejgli készítés ne stresszforrás, hanem örömteli alkotófolyamat legyen.

    Miért reped meg a bejgli?

    A tökéletes bejgli titka az egyensúly. A tészta rugalmasságának, a töltelék nedvességtartalmának és az elkészítési technikának összhangban kell lennie. A repedés fő oka, hogy a töltelék gőzei vagy a helytelenül kezelt tészta nyomást gyakorol sütés közben. Ha túl sok tölteléket teszünk bele, vagy a tészta túl vékony, az szinte garantálja a repedést. Az sem mindegy, hogy a tésztát hogyan kenjük meg és szurkáljuk meg sütés előtt, mivel ezek a lépések szabályozzák a sütés közbeni gőzölgést és hőtágulást.

    A bejgli mesterei: tippek és trükkök

    1. Gondosan gyúrt tészta

    Ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne dolgozzuk túl, mert az elveszítheti rugalmasságát. A hideg zsiradék és a pontosan mért alapanyagok elengedhetetlenek. A hűtőben pihentetés azért fontos, mert a hideg tészta könnyebben kezelhető, és a zsiradék is jobban „dolgozik” a sütés során.

    2. Egyenletes töltelék

    Ne legyen túl száraz vagy túl nedves a töltelék. Ha szükséges, a mákos töltelékhez adjunk narancslevet, a diós töltelékhez pedig citromlevet, hogy kellemes, krémes állagot érjünk el. Fontos, hogy a tölteléket egyenletesen osszuk el a kinyújtott tésztán, mert a felhalmozódó gőz repedéshez vezethet.

    3. Kenés és pihentetés

    A tojássárgájás kenés biztosítja a szép színt, a tojásfehérjé pedig a csillogó réteget. A kenések között mindig hagyjuk a tésztát hűvös helyen pihenni, hogy a bevonat megszáradhasson.

    4. Szurkálás és sütés

    A bejgliket mindig szurkáljuk meg, hogy a gőz távozhasson, különben a nyomás belülről kirepeszti a tésztát. A sütőt megfelelően elő kell melegíteni, és az alsó-felső sütés a legjobb a bejglihez, hogy egyenletesen átsüljön.

    Jól bevált mákos és diós bejgli recept

    Hozzávalók:

    Tészta (3 rúdhoz):

    • 50 dkg finomliszt
    • 1,5 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 1 tojássárgája
    • 20 dkg hideg vaj vagy margarin

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált mák
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • 1 narancs héja és a leve
    • csipet őrölt szegfűszeg
    • 3 dkg kandírozott narancshéj
    • 8 dkg darált keksz

    Diós töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált dió
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • csipet őrölt fahéj
    • 1 citrom héja és leve
    • 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
    • 8 dkg darált keksz

    Tetejére:

    • 1 tojás szétválasztva

    Elkészítés

    Tészta:

    A tejhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, és a hideg zsiradékkal elmorzsoljuk. Ekkor beleöntjük a tejes keveréket, és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát folpackba csomagolva 15-20 percre hűtőbe tesszük.

    Töltelék:

    A cukrot és a vizet felforraljuk. A száraz hozzávalókat (külön a mákos és külön a diós töltelékhez) egy edénybe mérjük, majd ráöntjük a forró szirupot, és alaposan elkeverjük. Ha szükséges, a mákos tölteléket narancslével, a diósat citromlével igazíthatjuk tökéletes állagúra.

    Összeállítás és sütés:

    A tésztát három részre osztjuk. Egyenként kb. 20×25 cm-es lapokká nyújtjuk ki. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd a széleket kissé visszahajtva szorosan feltekerjük. A hajtás alulra kerüljön.

    A bejgliket először tojássárgájával kenjük le, majd hűvös helyen hagyjuk megszáradni. Ezután tojásfehérjével is megkenjük, és újra pihentetjük. Mielőtt a sütőbe kerülnek, több helyen szurkáljuk meg őket.

    180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük őket. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

    Ha valami különlegesebbet szeretnél!

    A hagyományos mákos és diós bejgli mellett érdemes kísérletezni néhány különleges változattal is, amelyek új színt hozhatnak az ünnepi asztalra. Az aszalt gyümölcsök gazdag aromája, mint például az aszalt gyümölcsös bejgliben, izgalmas, édeskés csavart ad az ismerős receptnek. Aki a karácsony illatait szeretné még jobban belecsempészni a sütésbe, próbálja ki a forralt boros aszalt szilvás bejglit, ahol a fűszeres bor csodálatosan harmonizál az aszalt gyümölcsökkel.

    A gesztenyés ízek kedvelőinek kihagyhatatlan a gesztenyés bejgli, amely elegáns és krémes alternatívát kínál. Ha pedig valami igazán exkluzív ízélményre vágyunk, a pisztáciás bejgli biztosan elvarázsol mindenkit. A klasszikus fűszeres ízek rajongóinak pedig a fahéjas aszalt szilvás bejgli lehet az ideális választás, amely melengető, ünnepi hangulatot áraszt.

    Ezek tuti nem repednek ki!

    Azok számára, akik aggódnak a repedés miatt, kiváló megoldás lehet a kisebb adagokban készült bejgli falatkák vagy a szeletként formázott bejgli szelet, amelyek garantáltan megőrzik esztétikus külsejüket. Ezek az újragondolt receptek nemcsak praktikusak, hanem megőrzik a bejgli hagyományos ízeit is, miközben modern, kreatív csavart visznek az ünnepi asztalra.

    A bejgli elkészítése igazi művészet, de ha követjük a fenti tippeket és pontosan követjük a receptet, biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény csodálatos lesz. Az illatos, hibátlanul elkészített bejgli nemcsak az ünnepi asztal dísze, hanem a családi összejövetelek egyik legfontosabb része is, amelyet mindenki szívesen fogyaszt.

    Szólj hozzá