A mézeskalács illata és íze minden karácsonyi ünnepet különleges hangulattal tölt meg. Ez az édesség több mint egy egyszerű sütemény: tradíció, kreatív elfoglaltság és gasztronómiai élmény egyben. Ahhoz, hogy igazán autentikus, házias ízvilágot teremtsünk, a fűszerkeverék az egyik legfontosabb alapanyag. A legjobb az egészben, hogy otthon is könnyedén elkészíthetjük, méghozzá sokkal gazdaságosabban, mint ha boltban vennénk – főleg akkor, ha a fűszerek már megtalálhatók a konyhánkban.
A házi mézeskalács fűszerkeverék titka az arányokban és az alapanyagok minőségében rejlik. A megfelelő kombinációval nemcsak mézeskalácsot süthetünk, de számos más ételhez és italhoz is használhatjuk. Egy csipet ebből a keverékből különleges ízt adhat a reggeli zabkásánknak, illatosabbá teheti a forró csokoládét, vagy varázslatos hangulatot kölcsönözhet egy egyszerű kávénak is. A keverék tökéletes választás forralt borhoz, teákhoz, süteményekhez, de akár egy egyszerű pite is új dimenziót nyerhet tőle. Ráadásul szép üvegbe töltve, szalaggal átkötve gasztroajándéknak is kiváló.
Az otthon készített fűszerkeverék nemcsak gazdaságos, hanem teljes mértékben természetes is. Nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, és ízlésünk szerint finomhangolhatjuk az összetevőket. Az alábbi receptet követve minden évben garantáltan sikeres lesz a mézeskalács sütés, és az otthonunkat az ünnepi hangulat legjobb illatai lengik majd be.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt csillagánizs
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés:
Először készítsük elő a hozzávalókat. Ha van rá lehetőségünk, használjunk egész fűszereket, amelyeket mozsárban vagy kávédarálóban frissen őrölünk. Ez a lépés garantálja az intenzív aromát és ízt. Egy száraz, tiszta tálban keverjük össze az őrölt fűszereket. Az egyenletes keverék érdekében érdemes szitán átszitálni a hozzávalókat. Ha megvagyunk, töltsük a keveréket egy légmentesen záródó üvegbe, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Így akár hónapokig is megőrzi frissességét.
Ez a keverék nemcsak mézeskalácshoz, de számos más ünnepi fogáshoz is felhasználható. Tegyünk belőle egy kevés zabkásába, szórjuk süteményekbe, vagy adjuk hozzá egy csésze teához, hogy az ital is átvegye a karácsonyi ízeket. Ha gasztro ajándékként készítjük, egy szép címkével ellátva igazi személyes ajándék válik belőle.
A házilag elkészített fűszerkeverék az ünnepi készülődés egyik legjobb része. Nemcsak finomabb és egészségesebb, de a tudat, hogy saját kezünkkel alkottuk, még különlegesebbé teszi az ünnepi pillanatokat.