Márton napi receptek
A Márton-nap hagyományosan az őszi betakarítás végét és az ünneplést jelenti, amit régen lakomákkal és finom falatokkal ünnepeltek. Ezen a napon a libaételek állnak a középpontban, hiszen a mondás szerint “aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
A libasült mellett azonban sokféle ínycsiklandó fogás kerülhet az asztalra, melyek mind a gazdag őszi ízeket hozzák el. A ropogós libacombok, a fűszeres libamájpástétom és a sült almával, gesztenyével kínált köret mellett olyan ételek is megjelennek, mint a hagymás tört krumpli vagy a sütőtökös köretek.
A hagyományos sütemények, például a kelt rétesek vagy az almás pite szintén népszerű választás, hiszen ezek kiegészítik az étkezést és az ünnepi hangulatot.
A Márton-napi receptek tehát nemcsak a libáról szólnak, hanem egy kicsit a régmúlt ünneplési szokásait idézik, amikor a finom falatokkal köszöntötték az év utolsó nagy ünnepét.