Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kovászolt karfiol más zöldségekkel recept

Kovászolt karfiol más zöldségekkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1 fej karfiol
    • 1 kg uborka
    • 5 db sárgarépa
    • 2 fej lilahagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 csokor kapor
    • 1 db chilipaprika
    • 2 kanál só
    • 3 db burgonya

    Elkészítése:

    A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk). Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A megszokott módon, mindkét végét bevágjuk.

    A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát és a krumplikat is felszeljük.  5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat. Aljára szeletelt krumplit, rá uborkát, arra fokhagymát, kaprot, hagymaszeleteket félbevágott csilipaprikát, majd ismét krumpliszeleteket rakunk.

    A blansírozott sárgarépát és a karfiolt is belerakjuk az üvegbe, majd a tetejére is krumpliszeleteket téve, 2 ek sót hozzáadva, felöntjük azzal a még meleg, de már nem forró vízzel, amiben előfőztük a zöldségeket.

    Az üveg tetejét leszorítjuk, mert a kovászolás során, a zöldségek igyekeznek az üveg tetejére. Nagyon alkalmas erre a nyár elején szárított, méretre vágott kaporszár, amiből az üvegbe is tehetünk, ha nincs friss kapor.

    Napra téve, 3 – 4 nap alatt, a krumpli keményítő tartalma a tejsavas erjedést véghezviszi és igen finom csemegét kapunk. Többször kipróbáltam, különféle összeállításban.

    A krumplival kovászolt zöldségfélék leve nem lesz zavaros, visszaöntve, hűtőben sokáig tárolhatók a kovászolt finomságok, vagy a lé lehűtve, üdítőként is fogyasztható. A csípősséget, mindenki saját ízlése szerint állítsa be!

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá