A világ legjobb csalamádéja recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg káposzta
- 1 kg paprika (legyen benne piros is)
- 1/2 kg uborka
- 1 kg sárgarépa
- 1/2 kg vöröshagyma
- 1 kg cukor
- 7 dkg só (durva asztali, ne legyen jódozott, stb.)
- 1 kávéskanál borkén
- 7 dl 10%-os ecet
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk vékony csíkokra, karikákra. A paprika magjait eltávolítjuk természetesen. Az összevágott zöldségeket egy nagy tálban (és tényleg nagy tálban!) összekeverjük, majd megszórjuk a cukorral. Hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd hozzáadjuk az ecetet és a sót, alaposan elkeverjük. Már ekkor elkezd levet ereszteni, ami jót jelent.
Egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap pedig üvegekbe töltjük. Üvegezés előtt kissé nyomkodjuk ki a levet a zöldségekből, és jó szorosan pakoljuk meg az üvegeket. Celofánnal fedjük le, majd rátesszük a tetőt, és már mehet is a kamrába.
A csalamádé háromféle módon van tartósítva: cukor, ecet és borkénpor segítségével, így nem kell aggódni, hogy megromlik. Ebből a mennyiségből körülbelül 5 befőttes üvegnyi csalamádé lesz, de én dupla adagot készítettem legutóbb, így 10 üvegnyi lett belőle. Megéri nagy mennyiségben elkészíteni, mert tényleg isteni!
Természetesen ízlés szerint variálhatjuk is – tehetünk bele egész köményt, babérlevelet vagy más fűszereket is, amit csak szeretünk!
Tipp:
Ez a csalamádé recept a kedvencünk, és bátran állíthatom, hogy a világ legfinomabbja… legalábbis számunkra! Igazi vitaminbomba, gyönyörű színekben pompázik, így már ránézni is élvezet.
Ha szeretitek a csalamádét, akkor érdemes elkészíteni, ha viszont még nem vagytok a rajongói, adjatok neki egy esélyt – lehet, hogy ezt megszeretitek! Ősszel készítjük, amikor a kert tele van friss zöldségekkel, de ha boltban vásároljuk a hozzávalókat, ilyenkor már kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.