Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Paprika, káposztával töltve recept

Paprika, káposztával töltve
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • a mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk
    • fehér paprika
    • 1 piros (ami már bepirosodott vagy ha nincs, egy kápia vagy pritamin is jó lesz)
    • szemes bors, paprikánként 2
    • fehér káposzta

    Vödrös savanyú alapleve:

    • egy 20 l-es műanyag vödör, jól záródó tetővel
    • 1 l 10%-os ecet
    • 9 l hideg víz
    • 22 dkg só
    • 1 kg cukor
    • 1 ek köménymag
    • 1 ek szemes bors
    • 1 ek koriander
    • 1 ek mustármag
    • 12 babérlevél
    • 12 meggyfalevél
    • 3-4 szál torma
    • 1 ek nátrium-benzoát
    • 1 lapos ek borkén
    • kevés kaporszár
    • zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom, …stb

    Elkészítése:

    A savanyú lé: a vödörbe kikeverjük a savanyúság levét adó összetevőket a fűszerekkel együtt és jól elkeverjük fakanállal (mindig fa eszközöket használjunk!).

    A paprikákat megtisztítjuk, csumájukat kivágjuk. A káposztát összevágjuk és a paprika közepébe töltjük. A piros színű paprikát vékonyra karikázzuk, a karikákból pedig akkora darabokat vágunk, amiből a paprika szája/mosolya készül. Ennek két végét, óvatosan a káposztába szúrjuk. A borsból pedig szemeket teszünk a káposztába, kicsit megnyomkodva, hogy ne jöjjön ki. Ezután óvatosan a lébe helyezzük, hogy a folyadék ne mossa ki a szemeket. Amennyiben ez megtörténne, később pótolhatjuk.

    Egyéb tudnivalók:
    Lezárjuk és naponta átkeverjük, hogy minden zöldséget jól érjen a lé. 8 nap az érési idő.
    Az alaplé 1 évig használható folyamatosan, hűvös száraz helyen tartva.
    Amikor már csak félig van a vödör vagy még addig sem, érdemes kiszedni belőle a zöldségeket, hogy tudjuk keverni a következő adagot! ;)
    A paprika bármilyen más üveges savanyúság lével is eltehető.

    Tipp:

    Vettem egy zsákocska paprikát a zöldségesnél, mert szoktam csak úgy natúr szeletelve eltenni télire lecsónak, vagy pörköltekbe, levesekbe.

    Maradt ki jó néhány, így a 8 napos dobálós vödrös savanyút szeretem volna velük gazdagítani.
    Karácsonyra pont jó lesz az ünnepi asztalon, így nálunk a paprika is vidám lesz aznap és Ránk mosolyog :D

    A mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk

    Bár 30 perc alatt elkészül, az érési folyamat 8 nap a vödrös változatban.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá