Egyszerű ribizlidzsem recept
Hozzávalók:
- 2,5 kg érett ribizli
- 2 tasak 3:1-ben Dzsemfix
- 60 dkg cukor
Elkészítése:
A ribizlit leszemezzük, alaposan megtisztítjuk, több léről átmossuk.
Egy fazékba rakjuk, tiszta kézzel kicsit összenyomkodjuk.
Közepes lángon addig főzzük, míg jól összeesik. (Én picit tovább főztem, elég jó sűrű lett.)
Egy szűrőn átnyomkodjuk, majd a sűrű ribizli levet visszatesszük főni.
A cukrot elkeverjük a zselésítővel, majd ha már forr a gyümölcslé, akkor hozzáadjuk.
Folyamatos kevergetés mellett nagy lángon kb. 3 percig főzzük.
Ezután előre kifertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Idén olyan csodás volt a ribizli termés, hogy biztos voltam benne, hogy nagy részéből dzsem készül. Az előkészítés, tisztítás elég macerás, de azt hiszem, megéri. Azt tudtam, hogy magot nem szeretnék bele. A paradicsompasszírozón történő átnyomás kudarcba fulladt, maradt a szűrőn való átnyomás. Viszonylag sűrű lé maradt utána, ami kevesebb, mint a fele lett az induló gyümölcs mennyiségének.
A végeredmény egy olyan dzsem lett, ami már nem folyékony. Nem túl édes, de egyáltalán nem savanyú. Pont ilyet szerettem volna. 7 db kisebb, joghurtos üveget töltött meg ez a mennyiség.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









